onsdag 22 april 2009

Thomas-Morse Scout från Guillows

För lääänge sedan byggde jag mängder med Guillows modeller för friflyg. Usel balsa och kass stansning var det då. Nu är seten laserskurna, och balsakvalitén är ljusår bättre! Bygget beskriver vi här nedan. De senaste inläggen ligger överst. Modellen är så klart RC styrd med eldrift denna gång.

Modellen är en Thomas-Morse Scout. Använd sökfunktionen på siten så hittar du den lätt om inte länken funkar! Några extra lister behövs för att göra rodren rörliga, och vi kommer även kapa ut skevroder så modellen kan flygas med skalenlig V-form. Mer byggtips och bilder har vi här!


Uppdatering 2016-12-01:
Lite mer pyssel med denna sköning! En skalamodell blir ju aldrig "klar"! :-)

Tidigare pillades bara batteriet in i motorkåpan, men har jag gjort en liten hylla för batteriet.
Det gamla 250 mAh paketet byts till 280 eller 300 mAh. Några gram extra skadar nog inte i nosen! Nu ligger TP-läget ca 75mm från övervingens framkant.

"Hyllan" målas svart:


Några droppar färg på inredningen + ett nackstöd. Piloten kommer ombord inom kort!
 
Den svarta GWS propellern (7x6") målades med en träfärgad grundfärg som sedan betsades med mahognybets ett par gånger. Blev riktigt bra!


 
 


Uppdatering 2013-02-22:
Äntligen dekaler på plats!
Uppdatering 091213:

Den 4/12 fick modellen sitt luftdop! Kallt, men vindstilla. Flyger mycket fint, men man bör spaka med alla roder för att få rena svängar. Antar att det är så en WW1 kärra skall uppträda också!_______________________________________________

UPPDATERING 091130:

Modellen är flygklar! Lite småplock återstår, men nu är den i alla fall klar att provflyga.
VIKT: 139,5 gram med 2 celler 200 mAh!


Riggning av tunnaste Aramidtråden. Denna målades sedan med "stålfärg". Stagningen på vingens mittdel samt på landstället är 0,5mm kolstavar.


Pimpade DARE-Hobby lättviktshjul. Desa väger 2 gram styck i stället för 5,5 gram som de medskickade hjulen väger. Gjorde ett par fuskekrar på insidan som syns genom hålet som är avsett att komma åt luftventilen på originalets hjul. Blev rätt snyggt!

_________________________________________
UPPDATERING 091119:

Nu sitter äntligen övervingen på plats! Fick bygga en enkel jigg för att hålla vingen i rätt läge medan stöttorna monterades. Limmar dessa med vanligt vitlim som ju fyller ut bra och är lite flexibelt. Stöttorna slipades till strömlinjeform, betsades med mellanbrun lackbets och klarlackades sedan. Reultatet blev riktigt snyggt!

Just nu pågår riggning. Bilder på detta kommer!


Vingen hålls på plats av gummiband medan limmet torkar:


UPPDATERING 091119:

Landställ på gång!

En enkel fjädring kommer det bli. Slaglängden är inte så lång, men det kommer göra stor skillnad jämfört med helt stelt ställ. Funktionen är en förenklad variant av originalet. Klicka här för bild på originalets ställ!

En liten bit 0,4 mm plywood som förstärkning och "glidskena"

Hjulaxeln passerar genom spåret.


En balsabit ligger som förstärkning för ställets bakre infästning i vingen. Notera även de små tvärgående balsabitarna. Dessa sitter där för att ha något att fäste klädseln på eftersom ställets benm passerar igenom beklädnaden här på vingens undersida.Stället provmonterat. Det limmas inte på plats förrän övervingen och dess riggning är klar. Stället skall också kläs och målas.

________________________________________________

Många rutor blir det! Handmålade....
Kabeln som sticker upp skall gå till skevroderservot som placerats i övervingen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar