torsdag 14 december 2017

RC konvertering av Hacker Piper J3 Cub



 
http://www.mft.nu/?ProdID=224123


En klassisk balsamodell från tjeckiska Hacker. Avsedd för gummimotor eller kolsyremotor och friflyg. Med dagens lätta RC-utrustning lämpar den sig perfekt för eldrift och radio.
Vi "slaktar" en HobbyZone Sport Cub S på sin utrustning. Den är aningen mindre än Hacker Cubben, men motoreffekten bör räcka väl till stillsam skalenlig flygning. Planen är en så låg vikt som möjligt!

Utrustningen kan ju så klart också köpas löst om man inte vill "döda" en modell, men det blir oftast en hel del dyrare. Här de ingående komponenterna "löst":
Klicka på bilden ovan för läsbar storlek. Reservation för prisförändringar.
Alltså över 1600:- i lösa delar. BnF-modellen kostar just nu 1195:-
 

 
 
Bilder från bygget. Nyaste längst ner. Alla bilder klickbara för full storlek:

Donatormodellen strippas på utrustning:



 
Motor med växel, alla servon, stötstänger, mottagare etc demonterade:
 
Vingen påbörjad:

 
Skevroder sågas ut:

 
Brickan med mottagare, fartreglage och 2 av servona (sid/höjd) Dessutom med SAFE och inbyggt gyro! Skall bli spännande att se hur detta fungerar i en helt annan modell:
 

Skevroder börjar bli klara + inpassning av servon:
 
 
Översikt så här långt. Vingen är modifierad för att kunna delas. Kolstavar + aluminiumrör. V-Formen minskad till mer skalenlig. Behöver inte vara lika stor som på ritningen eftersom vi förser modellen med skevroder!
 
Kroppshalvorna byggs direkt på ritningen. Använd packtejp för at skydda ritningen så limmet inte fastnar. Limmas med små mängder tunn CA. Andra halvan byggs ovanpå den första för att de skall bli identiska. Tejpa över den första för att de inte skall fastna ihop!
 
 
Halvorna sammanfogade. Använd vinkelhake!
 
Bygget så här långt:
 
 
Vikt inkl 2 servon: 26,6g
 
Motsvarande "originalmodell" (tom) = 30,0g

 
 
 
Fortsättning följer!
 

onsdag 13 december 2017

Strömbrytarens mutter!


I bland kan man  behöva dra åt muttern till sändarens strömbrytare. Antingen efter en tids användning eller vid byte. Ett bra sätt att dra åt denna mutter är att använda en spetsig tång enligt bilden nedan. Välj en tång med tillräckligt smala spetsar så de passar i mutterns spår:


fredag 22 september 2017

Volvo Duett i skala 1:87 med RC

Att bygga R/C lastbil i skala 1:87 är inte allt för knepigt med dagens moderna elektronik. För ett par år sedan byggde jag en Volvo N88. Mer om den här. Nu är det dags att öka på utmaningen med en personbil i skala 1:87!

Brekinas bilar för modelljärnväg är väldigt fina och väldetaljerade. Det finns många svenska förebilder att välja på. Valet föll på en civil Volvo Duett i snygg gul & vit kulör. Dessutom med takräcke! Man kan snabbt konstatera att bilarna från förr är betydligt mindre än dagens. En Volvo  Duett är inte speciellt stor i verkligheten, och i skala 1:87 blir länden blott 47 mm. Speciellt bredden avslöjar bilens ålder. Denna modell är totalt 17 mm bred...

Bygget började med att montera en svängbar framaxel. Därefter kom drivningen. En kombination av mekaniken från ett SPEKTRUM 1,8 grams och en mycket liten snäckväxel. Denna utväxling ger en lagom toppfart.

Den är ganska mycket mindre än en lastbil....


Spektrumservodelar och motor för drivning:

Kort video på provkörning av drivenheten. Styrning ännu ej monterad:


KLAR! Nu skall jag försöka montera lite belysning också!

 

 
Även denna Volvo testas så klart på farfars Märklinbana från 1955! (På den tiden kunde man knappast ens drömma om en fullt fungerande RC-bil i skala 1:87!)
 

måndag 10 april 2017

Blade Conspiracy 220 - Uppgraderad videosändare.

I EU-utförande är videosändaren endast på 25mW på denna modell. Det är max tillåten effekt inom EU. Högre uteffekter kräver amatörradiolicens. För de som har detta kan vi tipsa om byte till vår FXT 800 videosändare. Den har ställbar uteffekt på 25, 200 eller 600 mW. Normalt räcker 200 mW mer än väl. Vid högre effekt finns risk att man stör sina medtävlare om man kör FPV-racing.

Bytet av sändaren är mycket enkelt, men kräver att 5 kablar kapas och skarvas på den nya sändaren. En lödoperation på några minuter. Om man vänder modellens toppdel upp och ned så passar videosändaren perfekt utan att man behöver fila eller göra andra modifieringar på kolfibret. Smidigt!
Total tidsåtgång är max 15-20 minuter. Nedan några bilder på den monterade videosändaren.

 
Videosändaren hålls på plats med ett buntband precis som original VTX:

 
Genom att vända på topplattan så passar sändaren perfekt. Man ser alla inställningar och kommer åt knapparna genom hålet i chassiplattan: 
 
5 kablar får skarvas in till modellen: 


onsdag 15 mars 2017

Stevens Aero Fly Baby

Supercool liten dubbeldäckare från Stevens Aero!  << - LÄNK!

Lite skakig video som visar premiärflygningen!

<-- l="" p="">
<-- l="" p="">Modellen byggs på ca 10 timmar i lugnt och trivsamt tempo. Otroligt precision på de laserskurna delarna och en mycket välgjord manual underlättar bygget rejält. Alla steg i bygget visas med bilder och text i manualen. Därför visar vi inte detta i repris här. Manualen kan ladas ned på vår hemsida. Länk ovan!

Flygvikten hamnade på 42,5 gram inkl 150 mAh batteri.


Klädsel påbörjat. Använd So-Lite och ett klädselstrykjärn. Och VASST knivblad!
 
Klädseln skär jag till efter skisser som gjorts på ritningen som mall. Foga försiktigt samman med strykjärnet på ca 80-85 grader.

Här ser man klädseln från undersidan. Den röda läggs så klart på den gula för att det inte skall lysa igenom.

Motorkåpan kan kläs med endast två delar. En över och en under. Värm och sträck så blir det inga rynkor!
 
Kroppen piggas upp med lite text. Skuren ur svart So-lite med en pappersutskrift som mall. Går bra att skära dubbla lager. Vasst (nytt!) blad rekommenderas! Även praktiskt med en liten vass sax från en fickkniv. Pillrigaste är att få isär de olika lagren och skyddsfilmen...
 

Stället monterat. Smart konstruktion som ger en hel del fjädring. Hjulen är extra tillbehör. Ingår enkla plasthjul i satsen, men dessa från Du-Bro 1,25" är trevligare!

Uppgradering: Snidade till ett par motorattrapper av balsa, plaströr och papper. (CA-lim på fingret.. )

Riggtråd av tunn resårtråd. Har ingen funktion för styrkan, men de små kolfiberstavarna (0,7mm) som sitter på tailen och mellan mittbalkadinen gör stor skillnad!


Motorattrappen målades helsvart. Går stor skillnad för helhetsintrycket och klart värd besväret!

Vingstöttorna laserades och lackades.


Fuskträ! Propellern målas i en relativt ljusbrun färg. Sedan laserades den och klarlackas.

Vingarnas undersida sprayas tunt med röd färg.


Liten förenkling; Stötstång av kolfiber och anslutning med tunn koppartråd som lindas runt och limmas med CA. Den är mycket mjukare och mer lättformad än en pianotråd. Styrkan räcker och blir över på en 37 gramsmodell.